<- TOURNEDOS Z POLĘDWICYLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina bourgignonne ->

PDF Drukuj

Wolowina a la bearnaise

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2011 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 6 godz.
1,5 kg wolowiny (zrazowa lub krzyzowa),
100 g sloniny,
3 lyzki posiekanej pietruszki,
1/4 lyzeczki tymianku,
1 lyzka brandy,
1/4 lyzeczki zmielonych lisci laurowych,
4-5 lyzek maki,
3 zabki posiekanego czosnku,
100 g surowej szynki w plastrach,
200 g marchewki,
200 g cebuli,
1 lyzka smalcu,
bouquet garni,
2 zabki czosnku,
4 lyzki bulionu wolowego w proszku.
Marynata:
500 ml czerwonego wina,
3 lyzki brandy,
1 cebula,
1 marchewka,
1 lisc laurowy,
1 peczek pietruszki,
1 peczek tymianku.

1. Mieso umyc. Przygotowac marynate: obrac 1 cebule, 1 marchewke. Pokroic w
plasterki, zalac winem, dodac tymianek, pietruszke, lisc laurowy, brandy.
Do marynaty wlozyc mieso, odstawic na 2 godz.
2. Obrac i oplukac 200 g marchwi i 200 g cebuli. Pokroic w plasterki, poddusic
na smalcu. Wyjac mieso z marynaty, obsaczyc, posypac maka. Marynate z jarzynami zachowac. Naczynie do zapiekania wylozyc plasterkami szynki. Ukladac na
przemian kawalki miesa, podsmazona marchewke i cebule. Wlozyc bouquet garni.
Zagotowac marynate z jarzynami, dodac 2 zabki czosnku, 4 lyzki bulionu wolowego i gotowac na malym ogniu ok. 25 min. Odcedzic i zalac mieso tak, by bylo calkowicie zakryte. Jesli wywaru jest zbyt mala, dolac wody.
3. Postawic na bardzo malym ogniu, doprowadzic do wrzenia. Wstawic do piekarnika. Piec 4 godz w temp. 150żC. Wyjac bouquet garni, usunac nadmiar tluszczu.
Podawac z ugotowana i pokrojona w kostke kasza manna.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności