<- Tournedos z polędwicyLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina a la bearnaise ->

PDF Drukuj

TOURNEDOS Z POLĘDWICY

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1131 razy.



50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
5 łyżek umytych, drobno posiekanych listków roślin przyprawowych (pietruszka, szczypiorek, bazylia, estragon, szałwia)
2 łyżki soku z cytryny lub soku cytrynowego
11/2 łyżki musztardy
sól
pieprz
1 zÄ…bek czosnku

PolÄ™dwicÄ™ oczyÅ›cić wykrawajÄ…c Å›ciÄ™gna i bÅ‚ony. Umyć, osuszyć i pokrajać na 4 porcje. KażdÄ… porcjÄ™ lekko spÅ‚aszczyć nożem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwÄ…, opiec na grillu lub na patelni do smażenia bez tÅ‚uszczu, rumieniÄ…c po obu stronach. Podobnie jak w przypadku befsztyka, istniejÄ… amatorzy tournedos jedynie lekko opieczonych, surowych wewnÄ…trz. ChcÄ…c uzyskać tournedos dostatecznie usmażone, trzeba po obrumienieniu ogrzewać je pod przykryciem przez kilka minut. Posolić. MusztardÄ™ wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem i zioÅ‚ami, przyprawić solÄ… i pieprzem do smaku. Porcje miÄ™sa uÅ‚ożyć na ogrzanym półmisku, każdÄ… smarujÄ…c równomiernie przygotowanym sosem zioÅ‚owym. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée i warzyw gotowanych (groszek zielony, kalafior, brokuÅ‚y, fasolka szparagowa, cukinia).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności