<- Wolowina w galarecie po mieszczanskuLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina w ostrym sosie ->

PDF Drukuj

Wolowina w imbirze

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1625 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g rumsztyka wolowego,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzki imbiru w proszku,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
3 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sherry lub bialego, wytrawnego wina,
1 lyzka miodu,
sol, pieprz,
olej do smazenia,
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic
w cienkie paski.
2. Mieso pokroic w paski. Imbir obrac i posiekac. Cebule i czosnek obrac i
drobno posiekac.
3. Z miodu, polowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 lyzki maki ziemniaczanej sporzadzic marynate. Wlac ja do miesa. Wymieszac i marynowac 15 min.
4. Na silnie rozgrzanej patelni zarumienic czosnek i cebule. Dodac mieso, imbir i grzyby. Smazyc na silnym ogniu, ciagle mieszajac, przez 2 min.
5. Dodac reszte wina i sosu sojowego. Osolic, dodac pieprz. Pozostawic na patelni jeszcze 2-3 min., poki sos nie zgestnieje.
6. Wylozyc na polmisek. Posypac zielona pietruszka i podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności