Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2341 razy.
30 dag jabłek,
5 dag korzenia chrzanu,
1 płaska łyżka mąki przennej,
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki),
sok z 1/2 cytryny,
cukier i sól,
Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny.
Doprawić cukrem i solą. Sos można podawać na ciepło i na zimno. Można też zabarwić na różowo dodając 1 łyżeczkę koncentratu z buraków. Podawać do mięs i jajek.
Skomentuj Powiadom o komentarzach