Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2722 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
700 g dojrzalych pomidorow,
100 ml smietany kremowki,
1 mala cebulka,
1 lyzeczka masla,
2 banany,
1 lyzeczka cukru,
600 ml wywaru jarzynowego (przepis w rozdz. "zupy"),
sol.
1. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, pokroic w kawalki. Cebule
obrac, oplukac, drobno posiekac.
2. Na patelni rozgrzac maslo, podsmazyc cebule. Dodac pokrojone pomidory, dusic
razem z cebula 20 min. Przetrzec przez sito.
3. Zagotowac wywar z jarzyn. Dodac przetarte pomidory, doprawic sola i cukrem
do smaku. Zupa powinna byc lekko slodkawa. Ostudzic, wstawic do lodowki.
4. Trzepaczka ubic smietane z cukrem na sztywna mase.
5. Pokroic banany na plasterki (tuz przed podaniem, by nie zdazyly sciemniec).
Na zimna zupe polozyc lyzke bitej smietany, przybrac plasterkami banana.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach