<- Sos hiszpański do omletówLista potraw z grupy: SosySos holenderski ->

PDF Drukuj

Sos holenderski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3129 razy.


12 dag masła,
2 żółtka,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz biały.

W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60 st.C) i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć.
Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos,
dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudzić.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności