Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3706 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
550 g filetow z ryby,
45 g masla,
45 g maki,
150 ml smietanki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1/2 lyzeczki mielonej papryki,
sol.
Wywar rybny:
500 g ryby (male rybki, glowy, ogony, pletwy, osci),
1 cebula,
1 marchewka,
1/4 malego selera,
1/2 cytryny,
1 lisc laurowy,
1 zabek czosnku,
tymianek, sol,
1 l wody.
1. Przygotowac wywar: jarzyny obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Z cytryny wycisnac sok. Ryby oczyscic, umyc. Do garnka wlac goraca wode i sok z cytryny.
Wlozyc ryby, jarzyny i przyprawy. Posolic. Gotowac pod przykryciem na malym
ogniu 20 min. Wywar przecedzic. 350 ml wywaru odlac do oddzielnego naczynia.
2. Filety z ryby oplukac, pokroic w kawalki. Ugotowac w pozostalym wywarze.
Ostudzic, zmiksowac.
3. Przygotowac z masla i maki jasna zasmazke. Rozprowadzic wywarem z ryby (350
ml) i smietana. Dodac zmiksowana rybe, dobrze wymieszac. Zielona pietruszke
oplukac, drobno pokroic.
4. Gotowy krem podgrzac. Doprawic sola. Mozna rowniez dodac sok z cytryny. Posypac zielona pietruszka i papryka.
5. Krem podawac z grzankami posypanymi swiezymi ziolami i papryka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach