<- Zupa a la Lady CurzonLista potraw z grupy: ZupaZUPA AKSAMITNA Z MIĘSEM KURZYM I KUKURYDZĄ ->

PDF Drukuj

Zupa a la reina andaluza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2092 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 duza papryka,
3 pomidory,
3 cebule,
1 lodyga selera naciowego,
2 lyzki maki,
1,5 l bulionu,
1 lyzeczka tymianku,
4 lyzki oleju,
sol.

1. Papryke umyc i osuszyc. Polozyc na blache i piec w dobrze nagrzanym piekarniku tak dlugo, az skorka pomarszczy sie i sciemnieje (ok. 20 min). Po wyjeciu z piekarnikaostudzic, zdjac skorke, rozciac na pol i usunac pestki. Pokroic wzdluz na paski szerokosci 5 mm.
2. Cebule obrac, oplukac i drobno posiekac. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem,
obrac ze skorki i pokroic w male kawalki.
3. Lodygi selera naciowego dokladnie umyc. Liscie oderwac i zostawic do przybrania. Pozostala czesc selera drobno pokroic.
4. W garnku rozgrzac 2 lyzki oleju, wlozyc posiekana cebule i usmazyc na zloty
kolor. Dodac pomidory, seler, tymianek i smazyc 5 min. Wlac bulion i gotowac
na malym ogniu 30 min.
5. Na pozostalym oleju zrobic zasmazke z maki. Dodac do zupy i zagotowac. Zupe
przetrzec przez sito, doprawic sola, wrzucic pokrojona paprtke, przybrac
liscmi selera i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności