<- Zupa ryżowa zabielanaLista potraw z grupy: ZupaZupa selerowa 15 min ->

PDF Drukuj

Zupa seczuanska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3601 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
1 l bulionu drobiowego (z kury),
100 g chudej wieprzowiny,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
300 g kapusty chinskiej,
2 cebulki szalotki,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
50 g makaronu sojowego,
1 lyzka czerwonego octu winnego,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzeczka oleju sezamowego,
szczypta ostrej, mielonej papryki,
sol, pieprz,
2 lyzki oleju do smazenia.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic.
2. Mieso pokroic w zapalke. Kapuste umyc i pokroic w kwadraty o boku 2,5 cm.
Szalotki umyc, obrac i pociac w paski o dlugosci 2,5 cm.
3. Makaron sojowy przeplukac w cieplej wodzie i osuszyc.
4. Mieso, kapuste i grzyby podsmazyc przez 3 min. na silnie rozgrzanym oleju.
5. W rondlu o pojemnosci 2 l podgrzac bulion. Dodac podsmazone mieso, kapuste
i grzyby. Zagotowac i pozostawic na ogniu 5 min.
6. Dodac koncentrat pomidorowy, makaron i sos sojowy. gotowac na wolnym ogniu
przez 20 min.
7. Dodac szalotki, ocet, olej sezamowy i szczypte ostrej papryki. Osolic, doprawic pieprzem i pozostawic na ogniu jeszcze 2 min., po czym podawac.
8. Zupa powinna byc zarazem ostra i kwaskowata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności