<- STRUDEL ZE ŚLIWKAMILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżSUFLET Z RYŹU ->

PDF Drukuj

Suflet serowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1653 razy.


4 porcje
200 ml mleka
1/2 cebuli pokrojonej w plasterki
1 marchew pokrojona w plasterki
1 liść laurowy
6 ziaren czarnego pieprzu
25 gramów masła
2 łyżki mąki
2 łyżeczki musztardy typu Dijon
1 łyżeczka pieprzu typu cayenne
sól
4 całe jajka rozdzielone i dodatkowo jedno białko
75 g drobno utartego ostrego sera
1 łyżka tartej bułki wymieszana z 1 łyżką startego parmezanu.
Zagotuj mleko z przyprawami, zestaw z ognia i pozostaw pod przykryciem przez pół godziny. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło, dodaj mąkę i musztardę i gotuj przez 1 minutę. Powoli wlej mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia, a później gotuj na wolnym ogniu do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Nie zaprzestając mieszania, wsyp ser. Ubij białka na pianę. Jedną łyżkę piany wymieszaj z sosem, a następnie mieszając całą masę przelej do naczynia z pianą. Wszystko wlej do żaroodpornego naczynia (1,25 l), posyp tartą bułką i wstaw do piekarnika, podgrzanego do 180 stopni. Piecz 40 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu. Ser żółty jest dobrym źródłem wapnia i białka. Naczynie z masą ustaw stosunkowo nisko w piekarniku, aby zostawić miejsce dla rosnącego sufletu.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności