<- Kurczak bar-b-queLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak chrupiący ->

PDF Drukuj

Kurczak błyskawiczny Wen Szan Ci Ting

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3854 razy.


Podaje przepis na jedna ze smaczniejszych potraw mego jadlospisu.
(wg "Kuchni chinskiej" Katarzyny Pospieszynskiej):
Wen Szan Ci Ting (Srodkowy bieg rzeki Jangcy)

Potrawa miesna.
Na 3-6 osob.
Przygotowanie: ok. 20 min
Skladniki:
2 duze piersi kurczaka
1/2 szklanki pedow bambusa lub 4-5 pieczarek
1 slodka czerwona papryka (moze byc mieszanka kolorowych papryk)
2-3 piorka szczypiorku
1 1/2 lyzeczki chili lub ostrej papryki w proszku
1 lyzeczka soli
1 jajo
1lyzka maki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
1/2 szklanki oleju
5 lyzek rosolu kurzego
1 lyzka wodki czystej
1 lyzka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
1 lyzeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
- Mieso kurczaka pokroic w kostki o boku ok. 2 cm, wlozyc do miski.
- Pedy bambusa (lub pieczarki), czerwona papryke pokrajac w kostke tej samej wielkosci.
- Szczypior pokroic w kawalki wielkosci ok. 2 cm.
- Mieso kurczaka dokladnie posolic.
- Do miski wbic jajo, roztrzepac, wsypac make i ubic na jednolita mase.
- Olej wlac na duza patelnie, rozgrzac na ostrym ogniu.
- Kostki miesa zanurzac w jajku, klasc po kilka na goracy olej, mieszajac smazyc 1 1/2 minuty (poltorej minuty SIC!), wyjac i osaczyc.
- Do niewielkiej ilosci oleju na patelni dodac pedy bambusa (lub pieczarki), slodka papryke i ostra papryke (lub chili), mieszajac smazyc 2 min (ja to robie az troszke zmiekna jarzyny).
- Rosol wymieszac z wodka, sosem sojowym olejem sezamowym wlac do smazacych sie jarzyn.
- Wlozyc kurczaka, mieszajac smazyc ok. 30 sek., przelozyc na polmisek.
- Podawac z ryzem na sypko.
Smacznego, pozdrawiam, Kamil Uminski
From: umil@platon.man.lublin.pl (Kamil Uminski)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności