Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2367 razy.
pół kg wołowego mięsa mielonego
jajo
bułka
dwa plastry boczku
2 cebule
po strąku czerwonej, zielonej papryki
sól, pieprz
odrobina sproszkowanej papryki chili
zioła,
ketchup
Namoczyć bułkę. Obrać jedną cebulę i posiekać. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą i jajkiem. Przyprawić. Z masy formować małe kulki i lekko je spłaszczyć. Obrać pozostałe cebule i pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić w paski, papryki umyć, usunąć gniazdka, pokroić w kawałki. Na szpile do szaszłyków nadziewać na przemian kulki mięsne, papryki, cebule i słoninę. Szaszłyki posypać solą, pieprzem, ziołami i chili. Opiekać w piekarniku /lub na patelni/ z obu stron kilka minut. Podawać z ketchupem.