<- Szaszłyki z mielonegoLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaSztufada na zimno ->

PDF Drukuj

Szaszłyki z mięsa mielonego

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2180 razy.


80 dag wołowiny
3 cebule
4 łyżki oleju
jajko
pół szklanki mąki
3 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
pieprz sól
Zmielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, jajkiem, pieprzem, solą. Uformować wałeczki, obtoczyć je w mące wymieszanej z papryką. Nadziać na natłuszczone szpadki, skropić olejem. Piec, często obracając.

Ja bym to zrobił tak: Jajka ubił, a następnie połączył z mięsem, tartą bułką, kolendrą, migdałami i roztartym czosnkiem. Cebulę oczywiście obraną, drobno bym posiekał. Następnie podsmażył lekko na margarynie i dodał do mięsa. Mięso doprawił solą,czarnym pieprzem oraz papryką chilli. Potem trzeba dokładnie mięso wyrobić i odstawić na 30 min.No i najlepsze trzeba uformować z mięsa kulki, nabić na szpadki, posmarować olejem i ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Piec około 10 min. Często obracać smarując olejem :-)
Nadesłał(a): Faza <faza1979@o2.pl> 2006-06-17 14:06:14


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności