<- Chilli Con Carne 3Lista potraw z grupy: Mięso (różne)Chińszczyzna ->

PDF Drukuj

Chilli con carne po mojemu

Dodano: 2000-08-23 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2798 razy.


Przepis bazuje na ksiazce "Kuchnia z czterech stron swiata", ale wprowadzilem drobne modyfikacje.
* ok. 0,5 kg fasoli - najlepiej mieszanka czarnej, bialej i czerwonej (lub taka laciata). IMHO fasola z puszki daje o wiele gorsze rezultaty niz sucha.
* 15dkg wolowiny
* 15dkg mielonej wolowiny
* 2 kawalki pikantnej kielbasy - najlepsze jest _prawdziwe_ pepperoni, ale rownie dobrze mozna uzyc tzw. kielbasy wegierskiej
* 2 srednie cebule
* 4 papryki (czerwona/zolta/pomaranczowa)
* 3 duze pomidory
* kopiasta łyzeczka drobno posiekanego swiezego pikantnego chili lub cuszki
* lyzeczka soli, pieprzu i ostrej papryki
* sos jalapeno
* "Przyprawa meksykanska" Ducros'a lub podobna
* szklanka wytrawnego czerwonego wina

Fasole namoczyc przez noc w lekko osolonej wodzie i ugotowac.
Uwaga, nie powinna byc za miekka - zawsze mozna ja dogotowac z pozostalymi skladnikami.
Wolowine pokroic w niezbyt duza kostke, nasolic i natrzec przyprawa meksykanska. Mielone wymieszac z sola i przyprawa, kielbase pokroic w plastry o grubosci 1cm. Wszystko razem trzymac pod przykryciem okolo godziny.
Cebule drobno posiekac i lekko podsmazyc na oleju lub smalcu (ilosc tluszczu zalezy od indywidualnych upodoban).
Dodac wolowine, po chwili mielone (rozdrobnic na mniejsze porcje), a na koncu kielbase.
Pomidory nakluc i zalac wrzatkiem. Zdjac skore, pokroic na duze kawalki i wrzucic do miesa.
Papryke pokroic w paski lub w kostke. Wrzucic do miesa razem z chili/cuszka.
Wsypac sol, pieprz i papryke. Dusic na malym ogniu az bedzie miekkie. Pod koniec wlac kilka kropel (nie wiecej!!!) sosu jalapeno i wino. Dolozyc fasole i dusic jeszcze kilka minut.
Przygotowac zimne piwo, chusteczki do nosa i delektowac sie :)
Pozdrawiam, Maciek
PS: mozna jeszcze dodac przecisniety zabek czosnku albo uzyc soli czosnkowej zamiast zwyklej.
W oryginalmym przepisie wystepuje kminek, ale ja niezbyt za nim przepadam.
From: "Maciek Karczewski" &lt;maciej.karczewski@yamanouchi.com.pl&gt;

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności