<- Chilli con carne po mojemuLista potraw z grupy: Mięso (różne)Chińszczyzna z wołowiną lub wieprzowiną ->

PDF Drukuj

Chińszczyzna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9896 razy.


Hej, Podam przepis uniwersalny na chinszczyzne.
Po pierwsze, po drugie i po trzecie trzeba miec do chinszczyzny dobra patelnie na ktorej to wszystko (cokolwiek by to nie bylo) sie bedzie dobrze smazyc. Patelnia nazywa sie WOK ale mozna sobie kupic podobna: ma byc DUZA, polokragla - po to, aby to co juz usmazone moglo byc przesuniete na bok (na scianki patelni) robiac miejsce nastepnemu skladnikowi do smazenia.
Wierzcie mi, taka patelnia naprawde pomaga.
Po czwarte: nalezy przygotowac mieso i warzywa.
Jakie mieso i jakie warzywa?
Tu nastepuje dowolna dowolnosc.
A wiec: pokrojony na drobne kawaleczki kurczak, wolowina lub wieprzowina (chuda), a z warzyw: fasolka szparagowa, cebula, pomidory, papryka, jakies kielki sojowe, mozna wykorzystac mrozonki lub warzywa konserwowe, co kto lubi jednym slowem. No i czosnek oraz oczywiscie SOS SOJOWY.
Z innych przypraw moze byc tez papryczka chili, jesli ktos lubi pikantnie.
Sposob wykonania:
Mozna zaczac od paru lyzek oleju: rozgrzac i przesmazyc na tym pokrojony czosnek oraz cebule. Odsunac na bok patelni.
W dalszej kolejnosci smazyc mieso na zloto-brazowo. Teraz dodac warzywa: np. kapuste chinska, efektownie wyglada groszek zielony (ze strakami, ale to w sezonie), mala kukurydza z puszki (ziarnka albo cala), papryke i tam komu wpadnie akurat pod reke. Moze byc marchew, pomidory, ba - nawet rzepa! (powaznie).
Smazyc warzywa jakies 10-15 minut, nie wiecej. Teraz to wszystko zamieszac, mozna podlac bulionem jesli ktos chce wiecej sosu, albo sosem pomidorowym, dodac 2-3 lyzki sosu sojowego, mozna zamiast sosu sojowego dodac miod (wtedy bedzie na slodko), doprawic czym kto lubi i gotowe!
Caly witz polega na tym, aby warzywa dodane na koncu smazyc krotko - w ten sposob uzyska sie chrupkiosc chrzeszczaca w zebach, o co w calej chinszczyznie chodzi.
Najlepiej podawac z ryzem.
Smacznego!
From: Ewa Maciasz emacia@po-box.mcgill.ca

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności