1 kilogram strąków papryki żółtej, zielonej i czerwonej
szklanka octu
szklanka wody
25 dag miodu
5 – 6 łyżek oliwy lub oleju
Umytą paprykę wrzucić do wrzącej wody, sparzyć, odcedzić i obrać. Strąki przekroić, oczyścić z pestek, pokroić w paski i ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem oraz miodem i gorącym płynem zalać paprykę, a następnie wlać na powierzchnię cienką warstwę oliwy lub oleju. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 oC.
Nadesłał: mermas <mermas@vp.pl>trudno uwierzyć żeby statystyczna Niemka sama zrobila tą papryke-na 100%kupi w sklepie!!!!!!!!! Nadesłał(a): aneta 2005-11-21 15:11:05
ale ilo %-owy ocet?to przecież ma znaczenie,pozdrawiam i czekam-elza Nadesłał(a): elza <ezackom@onet.eu> 2006-06-13 19:06:00
no a sól? przynajmniej jedna łyżka by się przydała. Nadesłał(a): Ula 2006-07-22 21:07:14