<- Sos z suszonych borowikowLista potraw z grupy: SosySos z wina białego ->

PDF Drukuj

Sos z tunczyka - do makaronu PYCHOTA

Dodano: 2006-01-13 01:16:39
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2700 razy.


Cebula, gesta smietana, czosnek, natka pietruszki,olej, puszka tunczyka w oleju ( moze byc rozdrobniony lub w kawalkach ), pieprz, czerwona slodka papryka w proszku, parmezan.

Na patelni rozgrzewamy niewielka ilosc oleju. Cebule kroimy w srednia kostke i szklimy na patelni. Gdy cebula juz sie zeszkli dodajemy zmiazdzony w prasce czosnek ( ilosc zabkow zalezy od upodoban ). Calosc dokladnie mieszamy i dodajemy tunczyka ( trzeba go dobrze odcedzic z oleju z puszki lekko dociskajac wieczko puszki ). Chwilke smazymy razem na malym ogniu i dodajemy smietane ( ile kto sobie zyczy). Teraz dusimy na wolnym ogniu caly czas mieszajac dokladnie ok 5 minutek. Pod koniec duszenia wsypujemy posiekana drobno natke pietruszki i posypujemy papryka w proszku. Wymieszac dokladnie i polewac makaron.
Mozna rowniez gotowe danie posypac startym parmezanem lub innym zoltym serem.
Polecam goraco - danie szybkie, latwe i bardzo sycace ( w sam raz na zimowe obiadki lub na kolacje ze znajomymi )
Aha - nie zapomnijcie o winie ! SMACZNEGO

Nadesłał: endzi29 <endzi29@neostrada.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności