Nie wszyscy wiedzą, do czego i jak używać tę pikantną przyprawę śródziemnomorską.
- W krajach, w których kapary rosną, stosuje się je do dań z ryb, owoców morza, baraniny, makaronu, a także do sosów gorących, winegret oraz do pizzy.
- W wykwintnej kuchni francuskiej sos kaparowy, czyli biały sos potrawkowy z dodatkiem łyżki kaparów, podaje się do gotowanych mięs, a zwłaszcza do sztuki mięsa, cielęciny i kurczaka, oraz do ryb saute i gotowanych.
- W polskiej kuchni używa się ich także do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret.
Uwaga! Kapary sprzedawane są zazwyczaj w solance lub bardzo kwaśnej zalewie, dlatego przed dodaniem do potraw trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (5-15 min) lub później porządnie opłukać pod bieżącą wodą.