<- KalafiorLista potraw z grupy: Info - o ....Karczochy ->

PDF Drukuj

Kapary - do jakich potrawa dodawać

Dodano: 2009-03-07 20:38:31
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1590 razy.




Nie wszyscy wiedzą, do czego i jak używać tę pikantną przyprawę śródziemnomorską.
- W krajach, w których kapary rosną, stosuje się je do dań z ryb, owoców morza, baraniny, makaronu, a także do sosów gorących, winegret oraz do pizzy.
- W wykwintnej kuchni francuskiej sos kaparowy, czyli biały sos potrawkowy z dodatkiem łyżki kaparów, podaje się do gotowanych mięs, a zwłaszcza do sztuki mięsa, cielęciny i kurczaka, oraz do ryb saute i gotowanych.
- W polskiej kuchni używa się ich także do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret.

Uwaga! Kapary sprzedawane są zazwyczaj w solance lub bardzo kwaśnej zalewie, dlatego przed dodaniem do potraw trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (5-15 min) lub później porządnie opłukać pod bieżącą wodą.

Nadesłał: Poradnik Domowy - marzec 2006 <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności