<- BOTWINA -CHLODNIK (NA UPALNE DNI)Lista potraw z grupy: ZupaBouillabaisse ->

PDF Drukuj

Botwina duszona z jabłkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2419 razy.


2 cebule,
2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe),
jabłko,
sól, pieprz,
sok z 1/2 cytryny,
łyżeczka mąki,
łyżka masła.
porcja - 87 kalorii;
dla 4 osób
Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać mąkę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności