<- Befsztyk wiejski z seremLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaBefsztyk z polędwicy po generalsku ->

PDF Drukuj

Befsztyk z polędwicy

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1785 razy.


Wziąć polędwicy, wyżyłować krajać w kawałki nadać im nożem formę, posolić, popieprzyć i wysmarować po obu stronach świeżą oliwą i niech tak godzinę na zimnie poleżą. Zasmażyć masła, maczać w nim każdy zraz i na rozpalonej patelni piec na nagłym ogniu, przewracać ostrożnie na drugą stronę i znów piec. Befsztyk nie powinien być przepieczony. Na garnitur służą osmażone kartofle i strugany chrzan. Kartofle do befsztyku należy naprzód sparzyć, pokrajać w talarki wrzucić do rondelka na zrumienione masło, przykryć szczelnie i smażyć na wolnym ogniu, często potrząsając rondelkiem. W 10 minut są gotowe.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności