Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3472 razy.
50 dag wołowiny bez kości,
żółtko,
łyżka oleju,
2 dag sera żółtego,
8 dag tłuszczu,
20 dag cebuli,
sól, pieprz
zielenina
Mięso umyć i bardzo starannie oddzielić ostrym nożem wszystkie widoczne błonki, pokroić mięso na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Ser pokroić w kostkę, wielkości zielonego groszku. Dodać do mięsa łyżkę oleju, żółtko, ser i wymieszać, podzielić na porcje. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować niezbyt grube okrągłe befsztyki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Na małej patelni z częścią rozgrzanego tłuszczu podsmażyć cebulę, aby tylko nieco zmiękła. Przed samym podaniem włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz uformowane befsztyki.