<- Befsztyk tatarski (zwany również „tatarem”)Lista potraw z grupy: Mięso: WołowinaBefsztyk wiejski z serem ->

PDF Drukuj

Befsztyk w winie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2450 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
2 duze rostbefy z koscia,
4 duze czerwone papryki,
500 g pieczarek,
1 por,
100 ml bialego wytrawnego wina,
50 g masla,
4 zabki czosnku,
sok z 1 cytryny,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol.

1. Mieso umyc, odkroic kosci, zbic tluczkiem z obu stron i przekroic kazdy na 2
czesci. Skropic sokiem z cytryny i odstawic na 10 min.
2. Papryki umyc, osuszyc i upiec w piekarniku. Zdjac skorki, oczyscic z nasion
i przekroic na 8 czesci.
3. Pieczarki obrac, umyc i pokroic na cwiartki. Por przekroic wzdluz, dokladnie
umyc i pokroic w paseczki. Zielona pietruszke oplukac i drobno posiekac.
Czosnek obrac i posiekac.
4. W garnku roztopic maslo, wrzucic pokrojony por i dusic 2 min. Dodac pieczarki, czosnek i zielona pietruszke. Posolic, wymieszac, przykryc i dusic na
malym ogniu jeszcze 2 min. Rozgrzac ruszt, wlozyc mieso i upiec z obu stron
(ok. 4 min).
5. Na duzej patelni ulozyc papryki i osolic. Na papryce polozyc podpieczone
mieso, zalac winem i dusic pod przykryciem 5 min. Befsztyki posolic, polozyc
na nich pieczarki z porami. Gotowac bez przykrycia tak dlugo, az sos zgestnieje.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności