<- Cebula faszerowana 1Lista potraw z grupy: Mięso (różne)Chateaubriand w galarecie ->

PDF Drukuj

Cepeliny, czyli pyzy ziemniaczane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 11768 razy.


Kuchnia litewska:
(didżkukuliai cepelinai)
SKŁADNIKI
20 szt ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych)
sól
Ziemniaki surowe obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce (sokowirówka). Odcisnąć, soku nie wylewając, lecz odstawić na 10-15 min. Zlać z wierzchu, a osiadłą na dnie naczynia warstwę krochmalu wyjąć i dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać gotowane, tłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić. Formować kule, wielkości dużego jabłka, spłaszczyć, nakładać nadzienie i dobrze ścisnąć formując obłe, podłużne pyzy. Wkładać je pojedyńczo do gotującej się osolonej wody, uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować 25-30 min. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową, użyć na półmisku, polać stopionym masłem z dodatkiem śmietany lub innym sosem zharmonizowanym z rodzajem nadzienia.

Nadzienie z polędwicy wołowej:
50 dag polędwicy wołowej (może być tatar),
łyżka łoju wołowego lub świeżego smalcu,
pieprz, sól,
ząbek czosnku,
otarty majeranek.
Polędwicę i łój wołowy posiekać tasakiem (zemleć w maszynce). Dodać pieprz, zmiażdżony z solą ząbek czosnku i majeranek, mięso dobrze wyrobić i nadziewać nim pyzy. Jeżeli zamiast łoju ma być użyty smalec, należy go stopić i wlać gorący do mięsa. Podawać z topionym masłem wymieszanym ze śmietaną.

Nadzienie z mięsa wieprzowego:
50 dag mięsa wieprzowego niezbyt chudego
jajo kurze
Dalej jak wyżej. Podawać polane skwareczkami ze świeżej słoniny i z kiszoną kapustą.

Nadzienie z wędzonej szynki:
50 dag domowej szynki,
cebula,
mielony pieprz, sól,
jajo.
Szynkę wędzoną namoczyć i ugotować, wkładając do gorącej wody. następnie drobniutko posiekać, dodając posiekaną cebulę i pieprz, wbić jajo. Wymieszać.

Do pyz nadziewanych w ten sposób podaje się następujący sos tzw. maczankę :
30 dag wędzonego boczku przesmażyć z posiekaną niewielką cebulą, wsypać mąki, zrumienić, mieszając rozcieńczyć ok szklanki mleka, lekko osolić i zagotować.

Nadzienie z twarogu:
40 dag twarogu,
jajo,
łyżeczka masła,
sól,
listki zielonego estragonu lub świeżej mięty.
Twaróg przetrzeć przez sito (zemleć, malakser!).wbić jajo, dodać masło, drobniutko posiekany estragon lub miętę, sól i dokładnie wymieszać. Nadziać pyzy. Podawać polane stopionym masłem ze śmietaną.

Nadzienie z grzybów:
2 szklanki kiszonych grzybów,
15 dag boczku,
cebula,
jajo,
3 łyżki tartej bułki,
pieprz,
mleko.
Grzyby ugotować w mleku, dodać pokrajany boczek i przepuścić razem przez maszynkę. dodać jajo, nomoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, zrumienioną na tłuszczu cebulę, osolić do smaku. Dokładnie wymieszać. Pyzy gotowane z tym nadzieniem podake się z sosem grzybowym.

Nadzienie ze śledzia:
duży śledź,
jajo,
tarta bułka,
cebula,
pieprz.
Śledź wymoczyć, usunąć kręgosłup, ości, skóre. Przepuścić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, wbić jajo, dodać mielony pieprz i posiekaną cebulę. Wymieszać. Podawać polane stopionym masłem wymieszanym z kwaśną śmietaną.

Nadzienie z kapusty:
3 szklanki kwaszonej kapusty,
10 dag słoniny lub boczku.
Kapustę odciśnąć z nadmiaru soku. W rondlu stopić pokrojoną słoninę lub boczek, dodać kapustę i udusić. Tak nadziewane pyzy podawać z usmażonym boczkiem lub skwareczkami ze świeżej słoniny.

Nadzienie z boczku:
25 dag wędzonego boczku pokrajać (posiekać niezbyt grubo), posypać pieprzem i nadziewać pyzy.
podawać polane skwareczkami ze świeżej słoniny.

Nadzienie z jabłek:
3 duże jabłka,
cukier,
cynamon.
Jabłak obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, posypać cynamonem i niewielką ilością cukru. Tak nadziewane pyzy należy robić znacznie mniejsze i formować je w kształcie kulek. Podawać polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem, lub słodką podgrzaną śmietanką.

Nadzienie z marchwi:
40 dag marchwi,
10 dag cukru,
płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki masła,
małe jajo,
łyżka maku.
Marchew ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, dodać masło, cukier cynamon, mak i wbić jajo. Wszystko dokładnie wymieszaźć. nadziewać pyzy, formując je w niewielkie kule. Podawać polane śmietaną.

Nadzienie z maku:
2 szklanki maku,
5 dag cukru,
jajo.
Mak sparzyć wrzątkiem i zostawić na sicie, żeby dokładnie odciekł. Następnie przepuścić przez maszynkę, dodać cukier jajo i dobrze wymieszać. Tak nadziewane pyzy formuje się w niewielkie kulki i podaje zalane gorącym mlekiem ( lub mlekiem z maku).
SMACZNEGO !
From: Tadeusz Powichrowski tadekpow@polbox.com.pl

pracochłonne
Nadesłał(a): Paula Lenart <Paula_94> 2005-08-14 12:08:07

nie miałam pojęcia ,że można dodawać różne tak wspaniałe nadzienia zrobiłam narazie 5 -dziękuję były wspaniałe
Nadesłał(a): krysia <kaganek@onet.pl> 2006-08-24 11:08:00


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności