<- Okra z cielecinaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceOSTRA SURÓWKA Z PAPRYKI ->

PDF Drukuj

Opiekanki z grochu

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 576 razy.


Ugotować i przefasować pure z grochu jak poprzednie nie rozrzedzając go smakiem. Zasmażyć łyżkę masła z drobno uszatkowaną cebulą, wymieszać razem z pure, dodawszy trochę usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na 1 litr pure osiem łyżek tartej przesianej bułki i dwa całe jaja i wyrabiać na stolnicy okrągłe podłużne wałeczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej bułce i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozpalonym maśle lub fryturze. Do takich opiekanek można podać różne ostre sosy wedle upodobania, lub też obkładać niemi jarzyny z sosami, jak: duszoną kalarepkę, marchewkę, brukiew, szpinak, jarmuż etc.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności