<- Bigos 2Lista potraw z grupy: Mięso (różne)Bigos 4 ->

PDF Drukuj

Bigos 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5200 razy.


Moj sposob na bigos.
1,5 kg kapusty kiszonej
0,5-1,0 kg kapusty zwykłej
0,5 kg wolowiny chudej
0,5 kg wieprzowiny chudej
1,0 kg wedliny / kielbasa tlusta np zwyczajna/
2-3 cebule
grzyby suszone / ja daje duzo/
rodzynki /ok.7-10 dkg/
gruszki suszone 5 szt.
malych sliwki suszone 10 dkg
Przyprawy: sol, pieprz, vegeta, majeranek, tymianek, lisc, ziele.
Obie kapusty gotujemy pierwszego dnia z przyprawami. Drugiego dnia - znow gotujemy kapuste. Osobno obsmazamy mieso pokrojone w kostkę + wedline + cebule. Do obsmazonego, miekkiego miesa dodaje oplukane rodzynki, sliwki, gruszki i namoczone grzyby. Lacze zawartosc obu garow ze soba i gotuje jeszcze ze 2 -3 razy.
Nie mam mozliwosci przemrozenia ani dodania wina do bigosu, poniewaz zanim dojdzie do momentu koncowego doprawiania - potrawa znika z garnka /za przyczyna meza i dziecka/.
Dla tych, ktorzy skorzystaja - Smacznego
From: maciachy@friko2.onet.pl (Maciachy)

To jest to co lubie :)
Nadesłał(a): Robas <robod27@interia.pl> 2005-12-23 14:12:19

Vegeta to chemiczne skladniki smakowo-zapachowe, majeranek i tymianek do bigosu to przesada, a gdzie zasmazka z cebulka?
Nadesłał(a): 2006-10-16 11:10:11


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności