<- BograczLista potraw z grupy: Mięso (różne)Cebula faszerowana 1 ->

PDF Drukuj

Burrito

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8942 razy.


Ciasto robi sie tak samo jak zwyczajne nalesniki, moze byc z maki pszennej albo kukurydzianej (wtedy nazywa sie tortilla). Opis zrobienia nalesnikow pomijam.
Farsz:
najczesciej miesny, miesno-warzywny lub warzywny w zaleznosci od upodoban i pomyslowosci kucharza.
Oto przykladowe sugestje:
1. Farsz z kurczakiem:
kawalek posiekanego kurczaka obsmazyc w niewielkiej ilosci oleju, dodac drobno pokrojona cebulke, pomidora, papryke, przyprawy do smaku: sol, pieprz, nie zapomniec o czyms na ostro - malej ostrej papryce lub kropli czegos tam w stylu Tabasco lub innego ostrego sosu.
2. Farsz z wolowiny:
Kawalek steka wieprzowego pocietego na waskie pasma obsmazyc,kiedy nieco przestygnie wymieszac z pocietym w male kawalki avocado i pietruszka (sporo pietruszki!), wymieszac ze smietana lub jogurtem, przyprawic.
3. FArsz miesny:
Wolowine lub jakas kielbaske podsmazyc, dodac cebule, pieczarki, pomidora, papryke, czosnek,przyprawic.Mozna dodac kielki pszenicy albo inne latorosle (np z nasionami slonecznika jest b.oryginalne).
4. Farsz wegetarianski:
Pomidor, cebula, czosnek, pieczarki, wszystko jak wyzej. Ewentualnie dodac toufu ("zastepstwo" mieska dla wegetarian), ktore mozna podsmazyc z wwym.Zamiast toufu mozna dodac do warzyw (przestyglych nieco) ser feta (sera feta oczywista, nie podsmazac).

Placki przygotowane wczesniej (mozna nawet dzien wczesniej - nic sie nie stanie jesli przechowamy w lodowce przykryte folia) podgrzewamy w piekarniku i smarujemy farszem.
Nalezy pamietac o jednym: aby farsz byl pikantny bo w tym caly urok potrawy. Polecam dodanie pikantnej "salsy". Potrawa ma byc "ogniem w gebie"... Do popicia nic innego oprocz wody zwyklej lub mineralnej (zimnej), ktora najlepiej idzie w parze z pikantnymi potrawami. Ewentualnie piwo dla piwoszy.
Buritos idzie w parze z Meksykiem, wiec mozna sobie na po-posilkowa sjeste pozyczyc jakis film na temat, np. "Rio Bravo"... Ot i cale buritos!
Smacznego!
From: Ewa Maciasz emacia@po-box.mcgill.ca

Burrito z fasola to jest "poor men burrito". Burrito, aby nie bylo oszukane, ani tybetanskowegetarianskie musi byc z miesem. Placek, bo to nie jest nalesnik, powinnien byc z maki, a nie z kukurydzy.
1) Mieso wolowe, albo wolowowieprzowe, grubo zmielone i dobrze wysmazone na suchej patelni, tak aby sie wypieklo na kluseczki.
2) Ostry ser starty na drobne wiory.
3) Drobniutko posiekana cebula.
4) Mozna dodac drobno posiekanego pomidora.
Wszystko klasc na goracy placek, podlac jakims ostrym zielonym lub czerwonym meksykanskim sosem (salsa), a jak ktos nie lubi to ostrym ketchupem...
Nie podaje ilosci skladnikow, bo nie umie przeliaczc z funtow na deka.
Znajmi Meksykanie twierdza, ze moje burrito jest "el mejor" w miescie.
Pozdrowienia,
From: rbn <rbn@interaccess.com>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności