Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2356 razy.
Większość użytkowanych w naszych kuchniach mebli jest wykonana z płyt laminowanych, łatwych do zmywania i konserwacji.
Do usuwania kurzu i tłuszczu z takich mebli można z powodzeniem stosować zwykłe płyny do mycia naczyń lub też płyny do zmywania powierzchni lakierowanych i malowanych farbami olejnymi.
Jeśli na meblach są plamy z tłuszczu, do ich usunięcia stosujemy płyn stężony, bez rozcieńczania wodą.
Do czyszczenia mebli nie należy używać w żadnym wypadku preparatów zawierających środki ścierne, a więc proszków i past do czyszczenia oraz mleczek czyszczących. Przy ich użyciu powstają drobne zarysowania laminowanej powierzchni mebla.
Po usunięciu zabrudzeń z mebli trzeba je przetrzeć kilka razy flanelową szmatką i wytrzeć starannie do sucha.
Jeśli chcemy nadać meblom wysoki połysk i zabezpieczyć ich powierzchnię przed osiadaniem kurzu, trzeba zastosować odpowiedni preparat konserwujący.
Nowoczesne preparaty konserwujące zawierają środki nabłyszczające (woski i silikony) oraz środki antystatyczne, przeciwdziałające przyciąganiu kurzu i pyłów. Po ich zastosowaniu na powierzchni mebli tworzy się cieniutka warstwa, która również znakomicie ułatwia zmywanie brudu.
W sklepach możemy spotkać wiele preparatów konserwujących, w większości pod postacią aerozoli (z importu) lub krajowych past i ciekłych emulsji.
Aerozole są droższe, ale wygodniejsze w użyciu, pasty odwrotnie.
Niektóre z preparatów konserwujących, wg deklaracji producentów, mają zarówno właściwości konserwujące, jak i czyszczące. Niewątpliwie jednak lepsze efekty uzyskuje się stosując najpierw środki myjące do usuwania brudu z laminowanych mebli,a dopiero po tym preparaty konserwujące do ich nabłyszczania.
Meble kuchenne wykonane z drewna, pokryte różnego rodzaju lakierami bądź farbami olejnymi, trzeba czyścić
i konserwować w taki sam sposób jak meble z płyt laminowanych.
Najtrudniejszym zadaniem jest czyszczenie i konserwacja mebli kuchennych wykonanych z surowego drewna, tj. nie
pokrytego żadnymi farbami, lakierami i politurą. Meble takie są szczególnie narażone na zaplamienie tłuszczem,
sokami lub kawą, które mogą dosyć głęboko przenikać w strukturę drewna.
Substancję plamiącą można całkowicie usunąć jedynie wtedy, kiedy znamy jej skład i gdy nie przeniknęła ona jeszcze zbyt głęboko w podłoże. Przy usuwaniu najczęściej spotykanych plam pomocne będą poniższe wskazówki:
Plamy po atramencie - zaplamione miejsca przecieramy szmatką lekko zwilżoną kwaskiem cytrynowym. Na zaplamione
atramentem miejsca można też nałożyć papkę z magnezji, wody i kwaśnego szczawianu potasowego. Po wyschnięciu
papkę usuwamy. Zabieg powtarzamy do skutku.
Pamiętajmy, że atrament łatwo wsiąka w drewno. Plamy trzeba wywabiać od razu.
Plamy po sokach owocowych i owocach - zaplamione miejsca przecieramy szmatką zwilżoną roztworem podchlorynu sodowego (np. ciekłymi wybielaczami do tkanin, znanymi pod nazwą "bielinek"). Można też pozostawić ten roztwór na zaplamionej powierzchni na pewien czas, a następnie, po jego usunięciu, przetrzeć zaplamione miejsce kilkakrotnie mokrą szmatką.
Plamy po tłuszczach i olejach - zaplamione miejsca przecieramy benzyną lub preparatem do wywabiania tłustych plam. Na stare plamy nakładamy grubą warstwę pasty z magnezji i benzyny. Po wyschnięciu pastę usuwamy wraz z plamą.
Plamy krwi - zaplamioną powierzchnię mebla przecieramy ostrożnie szmatką zwilżoną zimną wodą. Wilgotne miejsce
wycieramy.Gdy powierzchnia jest zupełnie sucha, nakładamy na nią cieniutką warstwę środka do konserwacji mebli.
(na podstawie informacji Federacji Konsumentów)