<- Gulasz barani 15 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)Gulasz Lubosza ->

PDF Drukuj

Gulasz barani z fasolą

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1260 razy.



Kuchnia RPA
1/2 szklanki białej fasoli
2 łyżki oleju )jadalnego lub masła
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostkź
2 posiekane cebule
4 pomidory, sparzone, obrane, posiekane
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chlli
1 łyżka proszku curry lub gram masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka octu (6 proc.)
1 posiekane jabłko
4 łyżki rodzynków (dowolnie)

1. Opłukaną fasolę namoczyć, odstawić na 12 godz.
2. Odcedzić, gotować w świeżej wodzie na średnim ogniu przez godzinę.
3. Olej lub masło rozgrzać w garnku, dodać cebulę, smażyć przez 5 min.
4. Włożyć mięso, smażyć ze wszystkich stron aż się zrumieni.
5. Dodać pomidory, sól, chlli, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.
6. Połączyć proszek curry lub gram masła z cukrem, wodą i octem, wlać do mięsa, wymieszać.
7. Fasolę odcedzić włożyć wraz z jabłkiem i rodzynkami do garnka, wymieszać.
8. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu lub piec w piekarniku 150-160o C) przez 2 i 1/2 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody.
9. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą lub surówką.
Proporcje dla 5-6 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności