Kuchnia z szybkowaru
70 dag baraniny bez kości z udźca
1 główka kapusty włoskiej
6 dag tłuszczu
1 płaska łyżeczka kminku
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki; sól
pieprz
ocet i cukier do smaku
Mięso mocno pobić tłuczkiem, natrzeć rozgniecionym z solą czosnkiem, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wsypać mąkę, zasmażyć, wlać 1 szklankę wody i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 27-30 minut. W tym czasie oczyścić kapustę i pokroić ją poprzez głąb na tyle cząstek, na ile porcji będzie dzielone mięso. Szybkowar otworzyć, włożyć cząstki kapusty, wsypać kminek i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 5-8 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego (tak by w sumie był pełny czas przewidziany na uduszenie mięsa). Po zakończeniu duszenia mięso pokroić na porcje w poprzek włókien, ułożyć na półmisku, przekładając cząstkami kapusty. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i octem, polać mięso z kapustą. Podawać gorące.