Kuchnia z szybkowaru
50 dag baraniny bez kości
najlepiej z udźca
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 marchew
1 cebula
6 dag masła
2 łyżki rodzynków
sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić na nieduże kawałki, posolić, włożyć do szybkowaru. Zalać 1 szklanką wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić warzywa; cebulę pokroić w półkrążki, a marchew na słomkę. Poddusić je rumieniąc, na połowie masła, wyłożyć do nieperforowanej wkładki, dodać ryż i rodzynki, zalać 2 szklankami zagotowanej wody. Szybkowar otworzyć, wstawić do niego wkładkę i zamknąć ponownie. Ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ryż po ugotowaniu ułożyć na środku okrągłego półmiska, otoczyć pokrojonym na plasterki mięsem i cząstkami surowych pomidorów.