<- Śledzie marynowane w sosie z mleczkaLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaŚledzie niesolone lub merlany w warzywach ->

PDF Drukuj

Śledzie na sałatce z jabłek

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1112 razy.



3 śledzie pocztowe
25 dkg jabłek (Antonówek lub Renet )
20dkg śmietany gęstej chrzan
trochę cukru
chrzan

Przybranie

półkrążki pomidorów lub marchwi
krążki pora przycięte listki sałaty lub kapusty

Śledzie opłukać, wyjąć mleczko, odciąć głowę i ogon, wymoczyć. Po kilku godzinach śledzie wyjąć z wody, obrać ze skóry, przepołowić, starannie wybrać ości, złożyć z powrotem w całość, każdego śledzia przekrajać skośnie na 2 części. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o dużych okach, dodać chrzan, śmietanę i cukier do smaku, wymieszać. Cztery boki prostokątnej szklanej salaterki obłożyć rąbkami wzdłuż przeciętych listków sałaty lub rąbkiem odciętym z listka włoskiej kapusty; sałatę wyłożyć na salaterce, wyrównać, na wierzchu ułożyć śledzie pokrajane w skośne kawałki. Każdy kawałek śledzia przybrać krążkiem pomidora lub marchwi i zielonkawych porów.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności