1,3 kg szczupaka
2 jajka
włoszczyzna bez kapusty
2 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
4-5 grzybów (piestrzenic)
pieprz
majeranek
macierzanka
2 ząbki czosnku
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki
Ugotować wywar z włoszczyzny. Sprawioną i umytą rybę ugotować w całości w wywarze, dodając ziele angielskie i goździki. Piestrzenice umyć i ugotować "w trzech wodach", tzn. trzykrotnie, po każdym zagotowaniu, odlewać wodę. Z miękkiego szczupaka usunąć kręgosłup i ości, mięso przepuścić przez maszynkę razem z grzybami. Dodać surowe jajka, drobno posiekany czosnek i cebulę, przyprawić suszonymi ziołami, natką pietruszki i solą. Z dobrze wyrobionej masy uformować klopsiki i gotować w tym samym wywarze, w którym gotowała się ryba, przez ok.15 min. Podawać na zimno lub na gorąco.