<- Szaszłyki tatarskieLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaSzaszłyki z mielonego ->

PDF Drukuj

SZASZŁYKI WOŁOWE Z POLĘDWICY

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1277 razy.



50 dag polędwicy wołowej
15 dag drobnych cebulek (najlepiej szalotek)
15 dag bardzo małych pieczarek
1 1/2 łyżki oleju lub oliwy
3 łyżki mieszanych suszonych roślin przyprawowych (szałwia, majeranek, estragon, bazylia, tymianek)
sok cytrynowy
sól
pieprz

Suszone przyprawy starannie rozkruszyć. Polędwicę oczyścić z żył i błon, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek włókien w kostkę o boku ok. 2 cm. Kostki mięsa oprószyć lekko pieprzem, starannie wymieszać z rozkruszonymi przyprawami, skropić sokiem cytrynowym (2 łyżki), włożyć do miski, przycisnąć, przykryć i postawić na 1-2 godz. w lodówce. Cebulki obrać, opłukać. Pieczarki umyć, oczyścić, przelać na sicie wrzącą wodą. Na przygotowane sztabki, szpilki do drobiu lub patyczki nadziewać kolejno: cebulkę, mięso, pieczarkę itd. Przygotowane w ten sposób szaszłyki ułożyć na patelni do smażenia bez tłuszczu z rozgrzanym olejem, obrumienić ze , wszystkich stron równomiernie. Obrumienione szaszłyki posolić, lekko podlać gorącą wodą. Przykryć i dusić kilka minut pod przykryciem. Podawać od razu po uduszeniu z dodatkiem ziemniaków pure (1-1 1/2 łyżki na porcję), brukselki lub fasolki szparagowej oraz z surówką z zielonej sałaty lub świeżych ogórków.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności