<- Wolowina a la bearnaiseLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina duszona w czerwonym winie ->

PDF Drukuj

Wolowina bourgignonne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2370 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
700 g wolowiny na pieczen pokrojonej w kostke o boku 3 cm,
1 obrana i drobno posiekana cebula,
1 obrana i pokrojona w kostke marchew,
2 obrane i wypestkowane pomidory,
4 obrane i drobno posiekane zabki czosnku,
2 lyzki maki,
250 ml bulionu,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 ml koniaku lub brandy,
bouquet garni,
sol, pieprz, tymianek,
2 lyzki masla do smazenia,
2 lyzki oliwy do smazenia,
500 g niewielkich kartofli,
20 malych obranych cebulek,
300 g malych, obranych i umytych pieczarek,
300 g wedzonego boczku pokrojonego w slupki,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki do przybrania,
1 lyzka masla.

1. Polowe wolowiny przesmazyc do zbrazowienia (ok. 6 min) na silnie rozgrzanej
mieszaninie masla i oliwy. Wyjac, osaczyc i trzymac w cieple. W taki sam
sposob przesmazyc reszte miesa, dodac poprzednia porcje oraz cebule i marchewke. Oproszyc maka, smazyc dalej 3 min. Polac koniakiem i zapalic; gdy
sie wypali - wymieszac. Zalac winem i bulionem, dodac czosnek, pomidory i
bouquet garni, doprawic sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowac 1,5 godz na
malym ogniu.
2. Kartofle obrac, umyc, przekroic na pol i gotowac 20 min w osolonym wrzatku.
Odcedzic, wymieszac z 1 lyzka masla, przelozyc do zaroodpornego naczynia i
zapiekac 35 min w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku. W polowie pieczenia
odwrocic.
3. Boczek przesmazyc 5-6 min na silnie rozgrzanej patelni, dodac do miesa. Na
pozostalym tluszczu obsmazyc cebulki (ok. 5 min), nastepnie pieczarki (ok.
5 min) i dodac je do miesa. Przykryc i gotowac 30 min. Na 5 min przed podaniem dodac zapieczone kartofle. Podawac posypana zielona pietruszka.
- Potrawa jest jeszcze lepsza jesli przygotowac ja na dzien przed podaniem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności