Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2132 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 30 min.
1 kg poledwicy wolowej lub rostbefu,
1 lyzka oleju do smazenia,
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania.
Marynata:
4 cebulki dymki,
3 zabki czosnku,
1 duze jablko,
1 duza gruszka,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki ziarna sezamowego,
4 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sherry,
2 lyzki oleju sezamowego,
sol, pieprz.
1. Mieso pokroic w plastry o grubosci 1cm., a nastepnie w kwadraty o boku 3 cm.
2. Jablko i gruszke obrac i utrzec na tarce. Cebulki i czosnek obrac i bardzo
drobno posiekac.
3. Dodac pozostale skladniki marynaty i starannie wymieszac.
4. Mieso wymieszac z marynata. Marynowac w temperaturze pokojowej przez 3 godz.
5. Mieso wraz z marynata zasmazyc, ciagle mieszajac, na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.
6. Wylozyc na gleboki polmisek, przybrac "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki. Potrawa powinna byc bardzo goraca.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach