<- Wolowina z imbirem i jarzynamiLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina z owocami ->

PDF Drukuj

Wolowina z oliwkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1725 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
800 g wolowiny na pieczen,
100 g wedzonego boczku,
1 cebula,
4 zabki czosnku,
250 g pomidorow,
100 g oliwek zielonych,
100 g oliwek czarnych,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,
1 galazka pokrojonego tymianku,
250 ml bialego wytrawnego wina,
5 lyzek oliwy,
sol, pieprz,
1 lyzka maki.

1. Mieso pokroic w kostke o boku 2-3 cm. Boczek pokroic w cienkie plasterki i
obsmazac 3-4 min na 1 lyzce rozgrzanej oliwy. Wyjac, osaczyc i osuszyc.
2. Polowe miesa silnie zrumienic na oliwie. Wyjac, osaczyc i odstawic w cieple
miejsce. Na tym samym tluszczu zrumienic reszte miesa, dodac mieso przysmazone wczesniej, oproszyc maka, dodac pokrojona w plasterki cebule i smazyc
jeszcze chwile, az cebula zbrazowi sie. Dodac wino i boczek.
3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac, wypestkowac, pokroic w male kawalki i dodac do miesa. Posolic, doprawic pieprzem, zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem 1 godz.
4. Oliwki wypestkowac, dodac do miesa wraz z tymiankiem. Dusic jeszcze 15 min,
uzupelniajac w miare potrzeby woda.
5. Podawac bardzo gorace, posypane zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności