<- Wolowina z oliwkamiLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWołowina duszona w kwasie chlebowym 60 min ->

PDF Drukuj

Wolowina z owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1555 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 30 min.
1 kg poledwicy wolowej lub rostbefu,
1 lyzka oleju do smazenia,
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania.
Marynata:
4 cebulki dymki,
3 zabki czosnku,
1 duze jablko,
1 duza gruszka,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki ziarna sezamowego,
4 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sherry,
2 lyzki oleju sezamowego,
sol, pieprz.

1. Mieso pokroic w plastry o grubosci 1cm., a nastepnie w kwadraty o boku 3 cm.
2. Jablko i gruszke obrac i utrzec na tarce. Cebulki i czosnek obrac i bardzo
drobno posiekac.
3. Dodac pozostale skladniki marynaty i starannie wymieszac.
4. Mieso wymieszac z marynata. Marynowac w temperaturze pokojowej przez 3 godz.
5. Mieso wraz z marynata zasmazyc, ciagle mieszajac, na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.
6. Wylozyc na gleboki polmisek, przybrac "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki. Potrawa powinna byc bardzo goraca.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności