<- Placki ziemniaczane - co można dodaćLista potraw z grupy: PoradyPlamy - sprzątanie w kuchni ->

PDF Drukuj

Plamy - jak czyścić meble kuchenne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2320 razy.


Większość użytkowanych w naszych kuchniach mebli jest wykonana z płyt laminowanych, łatwych do zmywania i konserwacji.
Do usuwania kurzu i tłuszczu z takich mebli można z powodzeniem stosować zwykłe płyny do mycia naczyń lub też płyny do zmywania powierzchni lakierowanych i malowanych farbami olejnymi.
Jeśli na meblach są plamy z tłuszczu, do ich usunięcia stosujemy płyn stężony, bez rozcieńczania wodą.
Do czyszczenia mebli nie należy używać w żadnym wypadku preparatów zawierających środki ścierne, a więc proszków i past do czyszczenia oraz mleczek czyszczących. Przy ich użyciu powstają drobne zarysowania laminowanej powierzchni mebla.
Po usunięciu zabrudzeń z mebli trzeba je przetrzeć kilka razy flanelową szmatką i wytrzeć starannie do sucha.
Jeśli chcemy nadać meblom wysoki połysk i zabezpieczyć ich powierzchnię przed osiadaniem kurzu, trzeba zastosować odpowiedni preparat konserwujący.
Nowoczesne preparaty konserwujące zawierają środki nabłyszczające (woski i silikony) oraz środki antystatyczne, przeciwdziałające przyciąganiu kurzu i pyłów. Po ich zastosowaniu na powierzchni mebli tworzy się cieniutka warstwa, która również znakomicie ułatwia zmywanie brudu.
W sklepach możemy spotkać wiele preparatów konserwujących, w większości pod postacią aerozoli (z importu) lub krajowych past i ciekłych emulsji.
Aerozole są droższe, ale wygodniejsze w użyciu, pasty odwrotnie.
Niektóre z preparatów konserwujących, wg deklaracji producentów, mają zarówno właściwości konserwujące, jak i czyszczące. Niewątpliwie jednak lepsze efekty uzyskuje się stosując najpierw środki myjące do usuwania brudu z laminowanych mebli,a dopiero po tym preparaty konserwujące do ich nabłyszczania.
Meble kuchenne wykonane z drewna, pokryte różnego rodzaju lakierami bądź farbami olejnymi, trzeba czyścić
i konserwować w taki sam sposób jak meble z płyt laminowanych.
Najtrudniejszym zadaniem jest czyszczenie i konserwacja mebli kuchennych wykonanych z surowego drewna, tj. nie
pokrytego żadnymi farbami, lakierami i politurą. Meble takie są szczególnie narażone na zaplamienie tłuszczem,
sokami lub kawą, które mogą dosyć głęboko przenikać w strukturę drewna.
Substancję plamiącą można całkowicie usunąć jedynie wtedy, kiedy znamy jej skład i gdy nie przeniknęła ona jeszcze zbyt głęboko w podłoże. Przy usuwaniu najczęściej spotykanych plam pomocne będą poniższe wskazówki:
Plamy po atramencie - zaplamione miejsca przecieramy szmatką lekko zwilżoną kwaskiem cytrynowym. Na zaplamione
atramentem miejsca można też nałożyć papkę z magnezji, wody i kwaśnego szczawianu potasowego. Po wyschnięciu
papkę usuwamy. Zabieg powtarzamy do skutku.
Pamiętajmy, że atrament łatwo wsiąka w drewno. Plamy trzeba wywabiać od razu.
Plamy po sokach owocowych i owocach - zaplamione miejsca przecieramy szmatką zwilżoną roztworem podchlorynu sodowego (np. ciekłymi wybielaczami do tkanin, znanymi pod nazwą "bielinek"). Można też pozostawić ten roztwór na zaplamionej powierzchni na pewien czas, a następnie, po jego usunięciu, przetrzeć zaplamione miejsce kilkakrotnie mokrą szmatką.
Plamy po tłuszczach i olejach - zaplamione miejsca przecieramy benzyną lub preparatem do wywabiania tłustych plam. Na stare plamy nakładamy grubą warstwę pasty z magnezji i benzyny. Po wyschnięciu pastę usuwamy wraz z plamą.
Plamy krwi - zaplamioną powierzchnię mebla przecieramy ostrożnie szmatką zwilżoną zimną wodą. Wilgotne miejsce
wycieramy.Gdy powierzchnia jest zupełnie sucha, nakładamy na nią cieniutką warstwę środka do konserwacji mebli.
(na podstawie informacji Federacji Konsumentów)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności