<- Baranina duszona w warzywach 50 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)Baranina duszona z kiszonymi ogórkami 25 min ->

PDF Drukuj

Baranina duszona z jogurtem

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 694 razy.



Kuchnia pakistańska
1/2 kg baraniny pokrajanej w grubą kostkź
(może być też wołowina)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiadłego
pełnotłustego mleka
2 duże cebule pokrajane w plasterki
1/2 szklanki sklarowanego masła - ghee lub oleju
1/4 szklanki posiekanego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
4 roztarte ząbki czosnku
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki ostre) papryki
1/2 łyżeczki kminku
4 łyżki pasty pomidorowej

1. Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
2. Cebulę smażyć na średnim ogniu, w rondlu z rozgrzanym masłem lub olejem, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Nie dopuścić do przypalenia !
3. Do cebuli dodać imbir, czosnek i wodę, gotować na małym ogniu przez 10 min.
4. Dodać pozostałe przyprawy, gotować na małym ogniu przez 10 min.
5. Włożyć pastę pomidorową i gotować następne 5 min.
6. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1 1/2 godz., aż będzie miękkie.
7: Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkami indyjskimi NAN i RAITĄ
Proporcje dla 4-5 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności