Kuchnia z szybkowaru
50 dag baraniny bez kości
2 cebule
2 kiszone ogórki (20 dag)
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)
1 kieliszek wytrawnego wina
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka młodych listków estragonu
sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić na kawałki i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, oczyszczoną cebulę wkroić do mięsa i też zrumienić. Dodać obrane i pozbawione nasion ogórki pokrojone w półplasterki, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, estragon i wino. Posolić i popieprzyć, zalać wodą, zamknąć szybkowar, ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.