Kuchnia z szybkowaru
50 dag oczyszczonej z kości baraniny
6 dag smalcu
4 kartofle
1 kalarepka
1 pietruszka
2 cebule
2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
1 łyżeczka mąki
0,5 szklanki śmietany
0,5 szklanki suchej fasoli uprzednio namoczonej
1 płaska łyżka przyprawy "Vegeta" lub podobnej
sól i pieprz do smaku
Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić r1a nim mięso, wyjąć, a na to miejsce włożyć fasolę wraz z wodą, w której się moczyła (powinna pokrywać fasolę). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie oczyścić warzywa, pokroić w kostkę i krótko przesmażyć (oprócz pomidorów), na pozostałym tłuszczu. Po otwarciu szybkowaru włożyć do niego mięso, przysmażone warzywa oraz pokrojone pomidory, posolić i popieprzyć. Zamknąć ponownie szybkowar i ogrzewać pozostałe 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po zakończeniu duszenia wlać wymieszaną z mąką śmietanę i zagotować.