Kuchnia z szybkowaru
4 nóżki cielęce
3 dag masła
1 cebula
1 marchew
3 szklanki wody
1 łyżka mąki
50 dag pieczarek
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"
5 ziaren pieprzu; sok z cytryny
siekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Starannie oczyszczone nóżki włożyć do wrzątku i przez 5 minut obgotowywać. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół. Wlać do szybkowaru 3 szklanki wody, włożyć nóżki, pieprz, przyprawę oraz oczyszczoną cebule i marchew. Posolić, zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie nóżki z szybkowaru wyjąć, a do znajdującego się w nim wywaru włożyć oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki oraz wymieszaną z masłem mąkę. Pogotować 5 minut. Przed podaniem dodać wymieszaną z żółtkiem i z sokiem z cytryny śmietanę. Polać powstałym sosem nóżki, posypać natką pietruszki.