Kuchnia izraelska
3l4 kg halibuta lub dorsza
1 mała posiekana cebula
1 bułeczka namoczona w wodzie
1 łyżeczka soli
1 /4 łyżeczki pieprzu
1 małe jajo roztrzepane
2 łyżki oleju jadalnego
1 duża cebula pokrajana w talarki
1 świeża papryka pokrajana w kostkę (dowolnie)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1/2łyżeczkicukru
1 łyżeczka soli
1 /4 łyżeczki pieprzu
szczypta tymianku lub 1 łyżeczka posiekanego .
koperku
1. Filety rybne i cebulę zemleć w maszynce, dodać odciśniętą bułkę i jeszcze raz zemleć.
2 Doprawić solą i pieprzem, dodać jajo, wszystko ubić na jednolitą masę. Uformować 6 pulpetów.
3. W żaroodpornym naczyniu wymieszać olej, cebulę, paprykę, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz. włożyć pulpety.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min., często polewając wytworzonym sosem.
5 Podawać z frytkami i surówką lub ogórkiem konserwowym i świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 3-6 osób
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713963125 Nadesłał(a): 2024-06-17 23:12:29