75 dag ryby morskiej (mogą być różne gatunki)
3 kromki bułki paryskiej
2 cebule
2 jajka
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki oleju
sól
pieprz
natka pietruszki
2 łyżki skondensowanego mleka
Ryby umyć, oczyścić, ściągnąć skórę i sfiletować. Cebulę drobno pokrajać i dusić z dodatkiem masła lub margaryny. Bułkę namoczyć w wodzie z dodatkiem skondensowanego mleka, odcisnąć, dodać do cebuli, chwilę poddusić i ostudzić. Zemleć w maszynce razem z filetami rybnymi, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki, dodać jajka, pieprz i sól do smaku. Z dokładnie wyrobionej masy uformować wałek, ułożyć w blasze lub brytfance wysmarowanej olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min. Podawać na gorąco z gotowanymi ziemniakami i surówkami.