<- Śledź marynowanyLista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaŚledź z cebulą i olejem ->

PDF Drukuj

Śledź w majonezie

Dodano: 2010-01-01 17:27:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 634 razy.



5 śledzi pocztowych
przybranie sezonowe
sos majonezowy z 1 żółtka

Śledzie opłukać, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć je i namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin, zmieniając wodę. Śledzie wyjąć i odcisnąć z wody, zdjąć z nich skórę i odfiletować, wybrać starannie ości, nie uszkadzając mięśni. Obie odfiletowane połówki złożyć razem, ułożyć na szklanym, prostokątnym półmisku, przeciąć skośnie na dwie części. Sporządzić sos majonezowy z 1 żółtka wg przepisu na przyprawić go octem i cukrem do smaku; gęstym sosem polać śledzie. Powierzchnię śledzi przybrać sezonowymi dodatkami. Jeżeli brak wyborowych śledzi pocztowych, można użyć tłustych śledzi beczkowych. Po wymoczeniu i odciśnięciu ż wody obrać je ze skóry, ułożyć płasko w małym naczyniu i zalać mlekiem na 2-3 godziny. Wyjąć z mleka, odcisnąć, odfiletować i dalej postępować, jak w przepisie na śledzie na sałatce z jabłek. W ten sam sposób można przygotować śledzie beczkowe w śmietanie.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności