80 dag chudej karkówki wołowej
60 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka)
10 dag cebuli
20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (majeranek, szałwia, estragon)
sól
ostra sproszkowana papryka
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać na porcje, wymieszać z rozkruszonymi ziołami. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić w makaronik nożem lub na specjalnej szatkownicy. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, wymieszać z Warzywami. W rondlu ułożyć mięso przekładając warzywami, posolić, oprószyć ostrą papryką, dodać trochę wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać, podlewając w miarę potrzeby wrzącą wodą. Pomidory umyć. Mrożone obrać od razu ze skórki, świeże przed obraniem sparzyć wrzącą wodą. Pokrajać w cząstki, dodać do duszącego się mięsa. Dusić kilka minut. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić solą i papryką. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzaną salaterkę. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 na porcję) i z zieloną sałatą.